Borsika Néptáncegyüttes

Oktatók

Törzsök Zsuzsánna

Törzsök Zsuzsánna 1985 novemberében született Marosvásárhelyen, felmenői pedig a nyárádmentéről származnak. Kiskorában már „beoltották” a néptánc, a néphagyomány és a népzene iránti szeretettel, hisz nagyszülei és szülei is a mulatságok aktív résztvevői voltak. Gyerekként sok időt töltött Vadadban és Iszlóban, ahol a népszokások színes palettáját megtapasztalta: húsvétkor várták a fenyőágazást, a locsolást, karácsonykor az angyalvárásra, a kántálásra készültek, a szüreti bálokon csőszlányok voltak, nagytatája vitte szekérrel a csőszöket, és táncba hívták a falu népét.

Zsuzsi 10 évesen kezdett néptáncot tanulni a marosvásárhelyi Napsugár néptáncegyüttes tagjaként, amelyet akkor Füzesi Albert és Bodor Ildikó irányított. Marosvásárhelyen akkoriban indult az első gyereknéptánccsoport, ahova a jó ritmusérzéke mellett a hangszertudása révén nyert felvételt.

A IX. osztályt a Mihai Eminescu Pedagógia Líceum szabadidőprogram tervező osztályában kezdte, abban bízott, hogy az ott szerzett ismeretek nagyban hozzájárulnak majd álmai valóra válásában. Érettségi után kérték fel előszőr néptáncoktatásra abban a marosvásárhelyi iskolában, ahol ő is diák volt. Munkája elismeréseképp számos tanintézménybe hívták táncot oktatni. Kitartóan, átlépve a nehézségeket, kompromisszumokat kötve, ami szabadidejeét illeti, mindvégig a Napsugár néptáncegyüttes tagja, majd 2003-tól a Maros Művészegyüttes hivatásos táncosa lett, illetve 3 évig a női tánckar vezetője is volt.

Zsuzsi 2012-ben elvégezte a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem koreográfus, mozgásművészet szakát. Rendszeresen részt vesz Tálas Ágnes Lipinka képzésein, illetve a Romániai Magyar Néptánc Egyesület szervezte képzéseken.

A Borsika Néptáncegyüttest 2016 őszén alapította egykori kollegájával, Nagy Leventével. Úgy gondolja, csak alázattal, őszintén, megfelelő példával tudunk a gyerekekre hatással lenni. Úgy véli, kis korban a legfontosabb a népdal elsajátítása, hisz ezekben benne van örömünk, szerelmünk, bánatunk, fájdalmunk. A néptánc alaplépéseire pedig gyerekjátékokkal, ritmusgyakorlatokkal lehet a leghatékonyabban felkészülni. A népzene, a néptánc terápia, öngyógyító hatású – ezt tapasztalta Zsuzsi is fogyatékkal élő tanítványai révén. A néptánc, a szereplés önbizalmat ad, megnyílnak a gyerekek, leküzdik félelmüket, gátlásaikat – vallja.

Kovács Szabolcs Zoltán

Kovács Szabolcs Zoltán 1997 májusában született Szabédon.

A néptánccal először 2008-ban találkozott, amikor elkezdett a frissen alakult szabédi Fürgelábak csoportban néptáncot tanulni. Eleinte csak a barátok kedvéért járt néptáncórákra, de néhány évvel később rájött, önszántából néz archív néptáncfelvételeket. Amikor először volt lehetősége egy táncházban megmutatni tudását, egy kalotaszegi legényessel, fellobbant benne a láng, elhatározta, komolyabban akar foglalkozni a néptáncal. Elkezdett otthon is gyakorolni, technikai tudását fejleszteni. Sokat köszönhetett mestereinek, hiszen oktatási módszerüknek is köszönhető, hogy komolyan kezdte venni a táncot.

Szabolcs XII. osztályban döntötte el, hogy hivatásos néptáncos lesz, meghívást is kapott a Maros Művészegyüttesbe, amelynek 2015 augusztusától tánckari tagja.

Szabolcs mindig is szerette megmérettetni magát, amatőr és hivatásos táncosként egyaránt gyakran jár versenyekre, amelyek révén rengeteg tudást szerzett. Több díjban is részesült, 2020-ban az év legényes táncosa díjat érdemelte ki, és kiemelkedő munkájának köszönhetően ő kapta meg először az Enyedi Zsolt díjat. Közben koreográfusként is kipróbálta magát, munkatársai segítségével egy bogártelki legényest vitt színpadra, és ezért a második Maros Kamara Táncfesztiválon fődíjában részesült.

2019-ben felvételizett a Magyar Táncművészeti Egyetem erdélyi karára, ahol sok újdonsággal találkozott, így a tánctechnika mellett a szellemi tudását is fejleszteni tudta.

Idővel úgy döntött, oktatni is szeretne, szomszédfalujában Mezőfelében felkérték, hogy néptáncot tanítson a gyerekeknek. Később a marosludasi Hajdina, a Pohánka és a Tatárka csoportokat is ő tanította, valamint 2021-től a Borsika Néptáncegyüttes oktatója is. Szabolcs úgy érzi a gyerekekkel együtt ő is fejlődik, hiszen amikor az ember tanít, akkor sajátítja el igazán az adott anyagot.

Szabolcs sokat köszönhet a néptáncnak, sokkal magabiztosabb lett, határozottabb, tartást adott neki az életben. Imád táncolni, rengeteg célja van még amit el akar érni, önkifejezésként tekint a néptáncra.