Borsika Néptáncegyüttes

Bemutatkozás

A Borsika Néptáncegyüttes 2016 őszén kezdte el tevékenységét Marosvásárhelyen, ahol egy olyan korosztály néptánc oktatását tűzte ki elsődleges céljának, melynek intézményes foglalkoztatása igencsak hiányos. Megalakulása utáni első időszakában a 4-8 éves korosztály foglalkoztatását vállalta, mintegy ötven gyerekkel, azóta a táncosok száma elérte a 150 főt. A népi gyermekjátékok, a népdal- és néptáncoktatás az együttes három csoportjában zajlik. A Borsikát ma már a Maros Művészegyüttes egyik utánpótlás csoportjaként tartják számon, mivel a romániai intézményes iskolai képzés még nem biztosítja a professzionális együttesek számára a néptáncos utánpótlást. Ez a feladat a civil szervezetekre hárult, ez is indokolja a Borsika Néptáncegyüttes működtetését és annak szakmai képzését, ami hozzájárul a magyar népi kultúra átörökítéséhez, az értékmentéshez.

Az oktatást a Maros Művészegyüttes táncosai, kezdetektől Törzsök Zsuzsánna és Nagy Levente, valamint 2021 szeptemberétől Kovács Szabolcs végzik.

A tánc- és énektanítás mellett a gyerekegyüttes vezetői nevelő tevékenységet is vállaltak: a folklór programok, a tematikus kirándulások és táborok révén a népi hagyományokat, népszokásokat szeretnék átörökíteni a fiatal nemzedéknek.

A 2018 tavaszán létrejött Borsika Néptáncegyüttes Egyesület pályázatokkal segíti a néptáncegyüttes tevékenységét, biztosítani törekszik annak ruhatárát, a táncoktatáshoz szükséges anyagi és technikai hátterét. 2021 tavaszától a Borsika Néptáncegyüttes is tagja a Romániai Magyar Néptánc Egyesületnek.

Kiscsoport

Középcsoport

Nagycsoport